Opakowania dla przyprawy i zioła
W średniowieczu przyprawy traktowano jak klejnoty i odpowiednio je pakowano: złote, kryształowe, porcelanowe naczynia, kości słoniowej oraz skórzane torby z logo (było to zresztą pierwsze opakowanie z logo).
Dzisiaj teoretycznie możemy spakować Twoje przyprawy w dowolne złote lub skórzane pojemniki.
Ale nie będziemy tego robić.
Zamiast tego spakujemy je w wspaniałe woreczki typu doypack, których kształt może być dowolny: od słoików po goździki. Opakowania mogą mieć modną warstwę zewnętrzną z papieru kraftowego o wyczuwalnie wykończonym wyglądzie lub z eleganckim przezroczystym okienkiem.
MATERIAŁY OPAKOWANIOWE DO PRZYPRAW
Wielowarstwowe folie, zależnie od rodzaju przypraw: agresywnych lub nieagresywnych.
Na przykład dla suszonych ziół (oregano, tymianek) wystarczy zapewnić minimalną dwuwarstwową kombinację materiałów. W przeszłości używano laminowanego papieru/PE. Ale teraz stosujemy BOPP/BOPP (przezroczysta folia polipropylenowa BOPP), BOPP/PE, PET/PE, PET/PE.
Jednak mielony pieprz wymaga wielowarstwowego opakowania, odporne na agresywne składniki produktu (olejek eteryczny z pieprzu). Najpopularniejszą kombinacją materiałów do pakowania pieprzu jest PET/Al/PE lub PET/VMPET/PE. Nasi technolodzy używają specjalnych kolorów i kleju, aby uniknąć łuszczenia się laminatu podczas długiego przechowywania.